Etykieta przy stole, czyli na co zwracać uwagę i czego nie robić
Spożywanie posiłku tylko z pozoru wydaje się być prostą i intuicyjną czynnością. Kiedy robimy to w towarzystwie, musimy pamiętać o przestrzeganiu wielu istotnych zasad, świadczących o naszym dobrym wychowaniu i szacunku dla pozostałych biesiadników. Co każdy z nas powinien wiedzieć o savoir-vivre przy stole?
„Powiedz mi jak jesz, a powiem ci, kim jesteś” ~ Jean Anthelme Brillat-Savarin
Jak powinno zachować się przy stole:
– należy serwetę leżącą na stole
rozłożyć na kolanach i pozostawić ją do zakończenia posiłku;
– na zakończenie jedzenia
niezłożoną serwetę kładzie się na stole z prawej strony;
– należy jeść rybę specjalnymi
sztućcami. Jeśli ich brak – dwoma widelcami. Można w ostateczności jednym,
pomagając sobie kawałkiem chleba (np. przy usuwaniu ości);
– do ust powinno się wkładać zawsze
tylko małe kawałki i spożywać je zawsze z zamkniętymi ustami;
– należy po zakończeniu posiłku
sztućce położyć równolegle na talerzu. Zwykle określa się, że na godzinę 17 tj.
trzonki wskazują tę godzinę jak na zegarze;
– należy sztućce na talerzu
skrzyżować, jeśli następuje przerwa w jedzeniu;
– należy podany do posiłku chleb
smarować masłem na talerzyku, a nie na obrusie czy w ręce;
– wędliny czy zimne mięsa należy
podawać do ust widelcem i zagryzać chlebem.
– należy przed sięgnięciem po wodę
do picia lekko wytrzeć usta serwetką;
– należy półmiski z potrawą
przysunąć do talerza, a nie odwrotnie;
– należy jadać drób sztućcami,
tylko w wyjątkowych wypadkach można np. udka wziąć w rękę, chociaż powinno być
odpowiednio zabezpieczone papierową nakładką.
Czego nie wolno robić przy stole:
– kroić ziemniaków ani miękkich
warzyw nożem;
– trzymać kieliszków za czaszę –
wyjątek stanowi koniak;
– oblizywać sztućców tzw. środka
stołu, czyli takich, z których korzystają inni;
– nabierać porcji z półmisków
swoimi sztućcami;
– kroić mięsa leżącego na talerzu
na drobne kawałki, by nie używać już noża;
– wycierać resztek jedzenia z
talerza chlebem;
– wycierać sztućców serwetą,
zwłaszcza w domu prywatnym;
– pozostawiać łyżeczki w filiżance czy
szklance podczas picia;
– korzystać z telefonu komórkowego
przy stole;
– siorbać, mlaskać, cmokać, żuć
gumy, dłubać w zębach, poprawiać makijażu.
Nakrywanie do stołu
W przypadku codziennych posiłków,
stół pokrywa się obrusem w dowolnym kolorze. Można go także zastąpić lnianymi
lub bawełnianymi serwetkami. Podczas uroczystego przyjęcia konieczne jest
użycie białego obrusu. Bezpośrednio na stół kładzie się kawałek tkaniny (np.
grubej flaneli) o rozmiarach trochę większych niż powierzchnia stołu.

Talerze
Układa się je zależnie od
przewidzianego zestawu potraw. Nie powinno się ich układać jeden na drugim.
Wyjątkiem może być talerz podstawa, z którego się nie je. Pozostałe talerze
zmienia się po każdym daniu. Głębokie talerze na zupę umieszcza się nie
bezpośrednio na podstawie, lecz na położonym na niej płaskim talerzu. Talerzyki
na pieczywo powinny stać na lewo od talerze podstawy za sztućcami. Nakrycia dla
poszczególnych osób kładzie się tak, by każda miała dla siebie przynajmniej 60
cm miejsca przy stole.

Sztućce
Układa się je po obu stronach
talerzy w kolejności zależnej od podawanych dań – zaczynając od zewnątrz. Noże
powinny być zwrócone ostrzami w kierunku talerza, łyżki wgłębieniami w górę, a
widelce zębami w górę. Sztućce do deserów można ułożyć za talerzem, równolegle
do krawędzi stołu, ale tylko w przypadku mniej oficjalnych posiłków. Łyżeczkę i
nóż do owoców kładzie się tak, by uchwyt skierowany był w lewo, a widelczyk do
ciasta odwrotnie. Noże do masła kładzie się na talerzykach na pieczywo.
Łyżeczki do herbaty i kawy układa się na talerzyku, na którym stoi filiżanka.
Do ryb podaje się widelec oraz specjalne noże.
Nakrycie podstawowe
Do obiadu składającego się z trzech
dań to: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy,
łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, kielich do wody, serweta. Nóż kładziemy
po prawej stronie, widelec po lewej stronie. Oba sztućce układamy w ten sposób
by leżąc równolegle do siebie pozostawiały miejsce na talerz z dniem głównym.
Łyżkę do zupy po prawej stronie noża. Musimy zwrócić uwagę na to by odległość
pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu była jednakowa. Deser najczęściej
spożywany jest przy pomocy widelczyka deserowego i łyżeczki deserowej, czasami
zamiast łyżeczki stosuje się nożyk deserowy. Parę sztućców umieszczamy
bezpośrednio nad talerzem pamiętając, by trzonek widelczyka znajdował się po
lewej stronie, a trzonek łyżeczki po prawej. Jeżeli na deser są przewidziane
sery lub owoce łyżeczkę w ustawieniu zastępuje nóż deserowy. Kieliszek do wina,
podobnie jak pozostałe szkło ustawiamy po prawej stronie po wyżej noża na
wysokości nakrycia deserowego. Jeżeli do jedzenia podane będzie piwo kieliszek
do wina zastępuje pokal lub goblet. Serwety (zarówno te z materiału jak i
papierowe) kładziemy w centrum, z lewej strony lub powyżej nakrycia. Ważne jest
również takie zorientowanie nakrycia by pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć
odległość wynosiła około 80 cm, a nóż nakrycia wskazywał widelec nakrycia
przeciwnego.
Nakrycie rozszerzone
Takie nakrycie jest stosowane przy
przyjęciach składających się z wielu dań, do których będą serwowane różne
napoje i trunki. Z reguły nakrycie takie składa się z: dużego noża, noża do
przystawek, noża do ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb,
łyżki do zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na
pieczywo, noża do masła, kieliszka do wina białego, kieliszka do wina
czerwonego, kielicha do szampana (ewentualnie), serwety, biletu (wizytowego) i
podtalerza na którym ustawiamy zastawę.
Pod talerz na którym ustawiamy
zastawę, wyznacza środek całego nakrycia. Sztućce którymi posługujemy się prawą
ręką – nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek
kładziemy z prawej strony ( w takiej właśnie kolejności licząc od podtalerza).
Po lewej stronie kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i
widelec do przystawek. Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony, nieco
wyżej w niewielkiej odległości od ostatniego widelca. Na jego prawej krawędzi
kładziemy nóż do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo). Zalecane jest przez
niektórych znawców savoire-vivre by ilość sztućców nie przekraczała trzech po
prawej i dwóch po lewej stronie, chcąc się do tego zastosować pozostałe sztućce
donosimy w miarę podawania potraw. Układ przedstawiony poniżej należy
interpretować w sposób taki, iż wymiennie stosujemy zestaw do ryb z zestawem do
przystawki. Kieliszki ustawiamy następująco: kielich do czerwonego wina na
linii noża do dania głównego, kieliszek do wina białego nieco niżej po prawej
stronie, kielich do szampana na lewo od kielicha do szampana, nieco wyżej.
O czym informuje ułożenie sztućców:
Ułożeniem sztućców możemy
sygnalizować obsłudze nasze życzenia, np. że jeszcze nie skończyliśmy lub
prosimy o ponowne nałożenie. Poniżej zaprezentowane są ogólnie przyjęte
ułożenia sztućców oraz ich znaczenie:
Jestem gotowy do rozpoczęcia posiłku
Przerwa w jedzeniu
Proszę o podanie kolejnego dania
Było pyszne!
Nie smakowało mi
Dziękuję, skończyłem
Jestem niezadowolony z obsługi
Chciałbym złożyć reklamację
Źródła:
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/abc-kuchni-2/savoir-vivre-przy-stole/
http://icimss.edu.pl/wordpress/index.php/nasze-projekty/projekty-europejskie/europeana-food-and-drink/savoir-vivre-przy-stole/
http://www.savoir-vivre.com.pl/?zachowanie-przy-stole-%E2%80%93-wciaz-w-pelni-aktualny-material-z-miedzywojnia,797
https://restauracjaakademia.pl/savoir-vivre-przy-stole/
Komentarze
Prześlij komentarz